מה הוא פרופיל 21?
פרופיל 21 הוא הפרופיל הנמוך ביותר שניתן לקבל בצה"ל והוא מזכה בפטור מלא משירות צבאי. הפרופיל ניתן מסיבות נפשיות ורפואיות לחיילים הסובלים מבעיות מורכבות וקשות שלא מאפשרות לצבא לקחת אחריות על שירותם. בניגוד לאמונות רווחות, פרופיל 21 לא מונע קבלה למוסדות אקדמיים, החזקת רישיון נהיגה או קבלת משכנתא.
הפרופיל נקבע על ידי קצין בריאות הנפש (קב"ן) או ועדה רפואית. במקרים של הפרעות נפשיות חמורות כמו דיכאון כרוני, חרדות, התמכרויות, סכיזופרניה או פוסט טראומה קשה, או מצבים רפואיים כמו נכות קשה, אלרגיות מסכנות חיים או אסתמה קשה, החייל עשוי לקבל פרופיל 21 ופטור משירות.
תהליך קבלת פרופיל 21 כולל הגשת חוות דעת מקצועית חיצונית, פגישות עם קב"ן ופסיכיאטר צבאי והתייצבות בפני ועדה רפואית. ליווי משפטי מטעם עורך דין צבאי יכול לסייע בתהליך. תוכלו לקרוא לעומק את ההסבר המלא על פרופיל 21 באתר של המסייעת – משרד עו"ד צבאי שעוזר לחיילים במקצועיות ויחס אישי.
האם יש השלכות באזרחות?
חשוב לציין שהמידע על סיבת הפטור נשאר חסוי ואינו מצוין בתעודת השחרור. מעסיקים אינם רשאים לדרוש מידע זה. עם זאת, במקרים של עריקות מהצבא ורישום פלילי בעקבותיה, עשויות להיות השלכות. באופן כללי, שחרור עם פרופיל 21 לא אמור למנוע ניהול חיים אזרחיים נורמטיביים וללא מגבלות מיוחדות.
אך כן חשוב להכיר כי המשמעויות של פרופיל 21 כוללות גם את הצורך בדיווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) במקרים מסוימים. בעבר, תהליך הדיווח היה לקוי, והמרב"ד לא תמיד קיבל מידע על חיילים שקיבלו פרופיל 21. כיום, המצב השתפר במידת מה, אך עדיין לא כל סעיפי הפרופיל מחייבים דיווח.
הדיווח נדרש בעיקר כאשר הרופא שקבע את הפרופיל סבור שהאדם עלול לסכן את עצמו או את סביבתו בנהיגה. לכן, ישנם סעיפי פרופיל 21 שלא מצריכים דיווח כלל. חשוב לציין כי קיימים גם סעיפי פרופיל רפואי פיזי, כגון אפילפסיה לא מאוזנת או התעלפויות לא מוסברות, שגם הם מחייבים דיווח למרב"ד.
בנוסף, האגף לרישוי כלי ירייה מקבל דיווחים דומים לאלה שמועברים למרב"ד, אך המצב כאן שונה במקצת. למרות שאין זכות חוקתית להחזקת נשק, קיימת זכות חוקתית לחופש העיסוק. חיילים משוחררים רבים עוסקים באבטחה, ומניעת נשק מהם ללא הצדקה עלולה לפגוע בחופש העיסוק שלהם. לכן, גם באגף הרישוי לנשיאת נשק עשויים להתעורר קשיים מסוימים. בניגוד למרב"ד,
לסיכום
פרופיל 21 הוא כלי חשוב של מערכת הביטחון להגן על חיילים במצבי פגיעות נפשית או רפואית משמעותית, ולהבטיח כי הם לא ייאלצו לשרת במצבים שעלולים לסכן את עצמם או את סביבתם. זהו תהליך מורכב הדורש הערכה מקצועית מעמיקה ובחינה פרטנית של נסיבותיו של כל מקרה. חרף הסטיגמה השלילית שלעתים נלווית לפרופיל זה, חשוב לזכור כי מדובר בכלי הכרחי לשמירה על שלומם ובריאותם של החיילים, וכי ברוב המקרים הוא לא ימנע מבעליו להשתלב באופן מלא ותקין בחברה הישראלית לאחר השחרור.